НАЙ-КАЧЕСТВЕНО ДОМАШНО ВИНО – РЕКОЛТА 2021г.

Наградиха най-добрите домашни бели и червени вина в конкурса на Териториалната организация на Научно техническите съюзи в Монтана по повод Трифон Зарезан. „Гроздето, от реколта 2021 година е отлична и все по-добре се справят винопроизводителите”, каза секретарат на НТС Монтана Цветко Цветков. Над 40 проби бяха дегустирани от специалисти.

„Конкуренцията беше много силна тази година. Всички, просто всички вина бяха много качествени. Другата тенденция, освен старите гроздопроизводители и винопроизводители, тази година в конкурса участваха много млади хора, което говори, че традициите в нашия град са живи и се предават на поколенията“ – добави Цветков.

При белите победата грабна Емил Тодоров, който има доста награди от конкурси в Монтана. На второ и трето място са белите вина на Николай Николов и Георги Георгиев. Журито определи за победител при червените вина кабарнето на Кристиян Крумов. За първи път 26-годишният програмист от Монтана прави сам домашно вино.

„Запалих се лятото. Бях в Мелнишкия регион, там той е известен с производството на вино. Аз още от преди това си имах желание да го направя сам, самостоятелно. Защото баща ми прави и дядо ми прави, имаме си традиция в правенето на вино, но исках по моя технология. Взех си литература, прочетох, говорих с колеги от университета. Взел съм от цяла България тайните. Виното е от Бойчиновци, от едно лозе, не е собствено производство, съдове си взех го направих, както каза колегата с много мерак, с много любов.“ – каза Кристиян Крумов.

Кристиян, който през 2014 година спечели наградата „Джон Атанасов” на президента на България, сам изработил етикет и налял в стъклени бутилки елексира.

Кабарнето на Кристиян Крумов спечели първо място и на конкурса във Вършец. Елена Давидкова и Валентин Еленков са подгласници в класацията при червените вина. Победителите в конкурса получиха грамоти и парични награди от организаторите от НТС Монтана.