ФОРУМ „ОБРАЗОВАНИЕ И ПРОФЕСИОНАЛНА РЕАЛИЗАЦИЯ“

На 17 и 18 Април 2024 г. за втори път в Дома на науката и техниката в Монтана се проведе форум „Образование и професионална реализация“,  организиран от местната организация на  НТС. Съорганизатори на събитието бяха РУО Монтана и ФНТС в България.

Събитието беше открито от Председателя на УС на НТС Монтана инж. Иван Мартинов и приветствано от г-жа Трайка Трайкова – Началник на РУО Монтана. От страна на ФНТС участва Доцент Д-р Кремена Деделянова – Зам-председател на УС и Стефан Трашлиев – Гл. експерт ЦПО, а официален гост от областната управа – инж. Калин Хайтов – Зам. Областен Управител на област Монтана.

Съобразно предложенията от миналогодишната „Кръгла маса“, сегашното издание е в двудневен формат и с разширен обхват. Така освен водещите технически университети и работодатели в България и представители на средните училища  в област Монтана, през тази година бяха обхванати учениците от последните класове на ОУ заедно с техните родители.

От страна на университетите участваха ЛТУ – София, ХМТУ – София, УАСГ – София, ТУ – София, ТУ – Варна, РУ – Русе, ТУ – Габрово, АУ – Пловдив, ВТУ – Филиал Враца.

От страна на работодателите: ЕСО ЕАД, ЕРМ Запад, Електрохолд ЕООД, АЕЦ Козлодуй ЕАД, Берг Монтана Фитинги ЕАД – Монтана, Балкан АД –Монтана, БКК 95 ООД –  Монтана, Монбат АД – Монтана и  Симекс ЕООД – Криводол и други, участваха Изпълнителни директори и Директори на човешки ресурси.

От страна на средните училища ПГЧЕ „Петър Богдан“ – Монтана, ЛПГ – Берковица, ПМПГ „Св. Климент Охридски“ – Монтана, ПГТЕ „Христо Ботев“ – Монтана, СУ „Д. Маринов“ – Лом, ПГПТ – Лом, ПГСАКН – Монтана, ПГТ „Вл. П. Минчев“ взеха участие ученици от 10 до 12 клас, както техни преподаватели и директори.  Също така имаше представители на всички основни училища от областта.

Събитието се проведе паралелно в четири отделни панела, в които взеха участие  199 ученика заедно с 30 родители и преподаватели от ОУ,  168 ученика и 18 учители и директори на училища, над 30 преподаватели и студенти от ВУЗ и над 20 представители на работодателите.

Първият панел беше организиран заедно с кариерния център за развитие в Монтана и ориентиран към учениците от основните училища и техните родители. Електрохолд, ЕСО и БКК – 95 представиха свои презентации и след това организираха посещения на участниците в производствени бази на своите фирми, където ги запознаха с последните тенденции в областа на енергетиката и машиностроенето. Тези фирми участват в организирането на дуални форми на обучение като след миналогодишната ни среща ЕСО ЕАД и Електрохолд ЕООД стартират съвместна дуална паралелка в ПГТЕ „Христо Ботев“ в Монтана.

 Във Втория панел беше организирано рекламно представяне на възможностите за обучение във ВУЗ, както и индивидуални срещи между ученици, преподаватели и представители на работодателите. Бяха демострирани възможностите на съвременни технически средства, които се използват в процеса на обучение, като особен интерес предизвикаха представителите на клуб „Геодезия“ към УАСГ. Тази година освен пълните щандове пред ТУ, направи впечатление засиления интерес както към екологията и природните науки в ЛТУ, ХТМИ и АУ, така и към възможностите за развитие в педагогическите направления.

В третия панел, на ниво преподаватели, Директори  на институции, както и Управители и съдружници във фирми, се проведе кръглата маса  на тема професионално образование. Беше обсъдено изпълнението на миналогодишните предложения и изказано общо становище за организиране на фокусирани мероприятия по направления. Работодатели и преподаватели се обединиха около идеята, че региона има нужда от организиране на обучения за допълнителна професионална квалификация, изнесено обучение за студенти и организиране на профилирани НТК.

В четвъртия панел, през двата дни, чрез представяне с презентации за средношколци, университетите представиха възможностите за обучение при тях и последващата реализация на младите хора в реалния сектор.

Форумът вече предизвиква интереса на фирми, училища, вузове, институции и медийно беше отразен от  БТА, БНР, както и от регионални телевизии, вестници и радиа.

Откриване на форума и приветствие на председателя на УС на НТС Монтана инж. Иван Мартинов и г-жа Трайка Трайкова – Началник на РУО Монтана.
Индивидуални срещи на ученици с представители на ВУЗ
Представители на фирмите, официални институции и преподаватели като участници в Кръглата маса
Презентация на представителите на ЕСО ЕАД за дуално обучение в Монтана след седми клас и възможности за реализация във фирмата
Специалистите от клуб  „Геодезия“ към УАСГ демонстрират съвременни средства за заснемане и виртуална реалност
Директор човешки ресурси на Електрохолд ЕООД инж. Евгения Накова представя образователните инициативи и възможностите за професионална реализация в ЕРМ Запад
Представяне щандовете на техническите университети

Двойно повече участници събра кулинарния конкурс „Вкусотиите на Северозапада“

Двойно повече бяха участниците в кулинарния конкурс „Вкусотиите на Северозапада“. За втора поредна година НТС Монтана събра готвачи от региона. Над 20 бяха участниците, сред тях и двама професионалисти. Журито се затрудни в избора на най-добрите гозби. Председателката Соня Буруджиева, Силва Митова и Венета Иванова, заедно с кмета на Монтана Златко Живков, определиха победителите в конкурса. На първо място бе приготвеното от членовете на Съюза на слепите в Монтана. Не по-лоши бяха гозбите на подгласниците от Аспарухово и Липен. 10-годишната Рая Белчева получи награда за най-млад участник, а поощрителните награди са за народните читалища от селата Салаш от Белоградчик и Кутово, Видинско. Кметът Златко Живков бе награден с плато от суши, специално приготвено от местно елитно заведение. Песни и народни танци съпътстваха конкурса „Вкусотиите на Северозапада“.

Победителите от Съюза на слепите в Монтана
Втори са читалището в село Аспарухово, община Медковец
Третото място напълно заслужено отиде при читалището в Липен
Трапезата на победителите от Съюза на слепите
Оригиналните рецепти с Шафран от Аспарухово
Трапезата на читалището в Липен
Първо участие и заслужена грамота за гостите от Куково
Приятна изненада бяха торлашките ястия от белоградчишкото село Салаш
Специално суши получи кметът Златко Живков
Рая Белчева получи приз за най-малката участничка
Софрата на Крапчене
Освен традиционни, на изложението имаше и модерни ястия

статия: vratzadnes

ФОРУМ „ОБРАЗОВАНИЕ И ПРОФЕСИОНАЛНА РЕАЛИЗАЦИЯ“

Здравейте,

На 4 април 2023г. в Дома на науката и техниката, бул. „Трети Март“ №39, гр. Монтана, ще се проведе форум „Образование и професионална реализация“.

Програмата, списъка на организациите, фирмите и учебните заведения, потвърдили участие, както и друга информация може да намерите в ТОЗИ файл.

Вкусотиите на Северозапада събра кулинарни изкушения от Монтанско

Вкусотиите на Северозапада събра кулинарни изкушения от Монтанско /СНИМКИ/

С голям успех премина първото издание на кулинарния конкурс „Вкусотиите на Северозапада“, организиран по идея на Лучия Лилова-председател на Съюза по хранително-вкусова промишленост към НТС-Монтана.

Десетки читалища, пенсионерски клубове и такива на диабетика и Съюза на слепите се включиха в надпреварата за майстор-готвачи с традиционни пролетни рецепти. Част от него бе и представянето на традиционен обичай и автентични народни носии, представени от неуморимата Атанаска Луканова и НЧ „Пробуда 1928“ в с. Крапчене. За цялостното си представяне те заслужено спечелиха първото място. Втори са Горно Церовене, а третото място завоюва Съюзът на слепите в Монтана.

С четири поощрителни награди си тръгнаха Душана Крумова за триъгълни банички със салам, най-малката участничка- деветгодишната Рая Белчева за впечатляваща погача с няколко вида сирена и подправки, Пламка Бобойчева за пълнените чушки на „бай Петър“ и с. Каменна рикса за цялостно им представяне на автентични ястия. Читалището в с. Аспарухово получи наградата на Съюза на диабетиците- книга с репецти за здравословно хранене.

Наградите на победителите връчи Иван Мартинов-председател на УС на НТС-Монтана, който подчерта, че освен отличните резултати в експорта на монтанските фирми, градът се нуждае от подобни събития, които да пазят традициите, но и да обогатяват културния живот на града, за да може той да стане привкателно място за младите хора.

Журито с председател Соня Бургуджиева-главен секретар на Съюза по ХВП към ФНТС-София бе изключително затруднено от голямото кулинарно майсторство на всички участници.

Затова всички се обещаха догодина отново да се съберат в края на март на второто, още по-силно издание на конкурса „Вкусотиите на Северозапада“.

Горно Церовене грабна второто място в конкурса
Горно Церовене грабна второто място в конкурса.
Съюзът на слепите получи третото място за оригинален козунак
Съюзът на слепите получи третото място за оригинален козунак.
9-годишната Яна Белчева грабна награда за уникална погача, а Пламка Бобойчева за пълнените чушки на бай Петър
9-годишната Рая Белчева грабна награда за уникална погача, а Пламка Бобойчева за пълнените чушки на бай Петър.
Кметът Злати Живков похвали Съюза на диабетиците за здравословните храни с лапад и тиква
Кметът Злати Живков похвали Съюза на диабетиците за здравословните храни с лапад и тиква.
Красивата трапеза на Горно Церовене
Красивата трапеза на Горно Церовене.
Читалището в Аспарухово представи кукли за кумичене и модерни сладки с шафран
Читалището в Аспарухово представи кукли за кумичене и модерни сладки с шафран.
Пенсионерски клуб Гаганица впечатли с тръгълни банички и модерни спагети по гръцки
Пенсионерски клуб Гаганица впечатли с тръгълни банички и модерни спагети по гръцки.
Оригиналният
Оригиналният козунак на Съюза на слепите.
Орешни
Орешникът на младите момичета от Копиловци впечатли с автентичността си.

ИЗВЪНРЕДЕН БЮЛЕТИН 28.12.2022г.

Уважаеми колеги,

На 30.11.22. се проведе национална научно-практическа конференция на тема „Енергийният преход в България – анализи и перспективи“.

Изпращам извънреден информационен бюлетин от 28.12.2022г., в който е представена програмата на конференцията и 5 броя публикации предоставени от авторите.

Поздрави!

Програма на конференцията

Публикация 1

Публикация 2

Публикация 3

Публикация 4

Публикация 5

Национална научно-практическа конференция „ЕНЕРГИЙНИЯТ ПРЕХОД В БЪЛГАРИЯ – АНАЛИЗИ И ПЕРСПЕКТИВИ“

Здравейте,

Федерацията на научно-техническите съюзи в България и Технически университет – София, със съдействието на Българският енергиен и минен форум и Българската фотоволтаична асоциация, Ви канят на националната научно практическа конференция с тема „Енергийният преход в България – анализи и перспективи“.

Събитието ще се състои на 30.11.2022г. от 10:00 в Национален дом на науката и техниката, гр. София, ул. Г. С. Раковски №108, етаж II, зала №4.

С медийното съдействие на вестник „Наука и общество“.

За контакти:
Федерация на научно-техническите съюзи в България
тел.: 0878703714, e-mail: org@fnts.bg